Cauze ale menstruatiei neregulate

Menstruatia intarzie, vine prea devreme sau lipseste complet? Ciclurile neregulate nu sunt o raritate, dar e bine sa stii ce vrea corpul tau sa-ţi transmita prin asta. Un ciclu neregulat nu este numai neplacut, dar poate fi si un simptom pentru o afectiune a sistemului reproducator. Afla posibilele cauze si, impreuna cu medicul, descopera cauza.

Iata o lista cu cateva cauze care pot duce la aceste dereglari:

  • Nivel ridicat de stres: Adrenalina şi cortizolul sunt absolut necesare şi uneori benefice – ne ajută să fugim, să urcăm, să exercităm energia, să transpirăm şi să ne reglăm bătăile inimii de exemplu – dar prea mult poate deveni o problemă.
  • Sportul excesiv: Femeile care exagerează cu exercitiile fizice pot inceta sa aiba menstruatie pentru o anumita perioada de timp. Ca si alti hormoni de stres, cortizolul este eliberat ca raspuns la orice stres real sau perceput, care poate fi fizic (inclusiv exercitiile fizice) sau emotional. Astfel de factori de stres includ suprasolicitarea, in plus fata de lucruri precum dormitul, dieta, infectiile si tulburarile emotionale.
  • Probleme cu glanda tiroida: Daca ai menstruatie mai des si mai putin abundenta, e posibil sa suferi de hipotiroidism. Daca, dimpotriva, e mai rara si mai abundenta, poate fi hipertiroidism. Problemele de glanda tiroida sunt des intalnite la femei si apar, de obicei, intre 20 si 30 de ani.
  • Dieta neadecvata
  • Sindrom de ovar polichistic
  • Pilule anticonceptionale: pilulele folosesc o anumita combinatie de estrogen si progesteron pentru a impiedica ovulatia. Cand incepi sa iei astfel de pilule sau le schimbi pe cele vechi cu unele noi, e posibil ca, in primele luni, sa ai ciclu neregulat, pana se adapteaza organismul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *