Alimente care irita stomacul

Mancarea este una dintre cele mai mari placeri ale vietii, insa unele alimente pe care le ingeram in exces pot irita stomacul si pot cauza aciditate, indigestie sau dureri de stomac.
Bauturile racoritoare sunt nocive pentru stomac, deoarece contin substante chimice, zahar si coloranti artificiali.

Carnea grasa, dulciurile, condimentele se numara printre alimentele care irita stomacul, atunci cand suferiti de gastrita sau ulcer.

Supele si ceaiurile calde pot fi benefice atunci cand iti este frig, insa uneori, consumate la temperaturi prea ridicate, pot cauza leziuni si iritatii ale mucoasei gastrice. Alimentele bogate in fibre pot avea aceleasi efecte.

Alcoolul: intr-adevar, relaxeaza corpul, dar, in acelasi timp, si esofagul, ceea ce duse la un reflux de acid si dureri. Consumul de alcool inflameaza peretii stomacului, astfel anumite enzime nu pot fi produse si nutrientii raman neabsorbiti. Prea mult alcool cauzeaza diaree si crampe. In linii generale, nu se vor consuma mai mult de doua pahare de alcool pe zi pentru barbati si unul pentru femei.

Otetul, citricele si rosiile sunt alte alimente ce favorizeaza aciditatea stomacala, deci evita sa le consumi in exces.

De asemenea alimentele care baloneaza, producatoare de gaze precum: fasolea, broccoli, varza si merele trebuie consumate cu moderatie.

Cateva sfaturi utile:

– Mesele trebuie sa fie foarte bine structurate si la ore regulate. De preferat este sa fie mici si frecvente.
– Mananca incet, calm, luandu-ti tot timpul de care ai nevoie, bucura-te de savaoarea alimentelor.
– Nu te lasa coplesita de stres – este un factor care favorizeaza aparitia disconfortului digestiv.
– Bea multa apa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *